Do pobrania nowe testy 2013 na prawo jazdy – aktualizacja

Nowe testy na prawo jazdy 2013 są już dostępne do pobrania w formie programu komputerowego. Program można pobrać i uruchomić na własnym komputerze. Nowe testy 2013 to  program komputerowy zgodny z nowymi przepisami dotyczącymi egzaminu teoretycznego obowiązującymi od 19 stycznia 2013.

Nowe testy 2013  na prawo jazdy to bardzo użyteczna pomoc dydaktyczna dla wszystkich, którzy przygotowują się do egzaminu teoretycznego na prawo jazdy. Program „Nowe testy 2013” posiada wszystkie niezbędne elementy do pozytywnego zdania egzaminu na prawo jazdy.

W programie  „Nowe testy 2013”  znajduje się  moduł  nauki pozwalający na przećwiczenie całej bazy pytań egzaminacyjnych, ale również posiada moduł losowania testu egzaminacyjnego. W programie znajdziesz również aktualny ilustrowany kodeks drogowy, kompletny zestaw znaków drogowych oraz wiele innych przydatnych informacji niezbędnych nie tylko początkującemu kierowcy. Program  „Nowe testy 2013”  zapamiętuje błędnie udzielone odpowiedzi, które później można sprawdzić.

W programie  „Nowe testy 2013”  zawarte są przykładowe pytania nie pochodzące z oficjalnej bazy pytań, która nie jest znana i nie będzie publicznie udostępniona.

Program przeznaczony na systemy Windows XP, Vista, 7 i 8.

 Pliki do pobrania

Artykuł znaleziono poprzez poniższe frazy:

  • testy na prawo jazdy 2013 (3458)
  • nowe testy na prawo jazdy (2041)
  • nowe testy na prawo jazdy 2013 online (565)
  • prawo jazdy 2013 (360)
  • testy na prawo jazdy 2013 online (352)

107 komentarzy do wpisu „Do pobrania nowe testy 2013 na prawo jazdy – aktualizacja”

  1. Kilka słówek na temat moich doświadczeń z nauki testów kat B. Uczyłem się na (wymoderowano niezgodne z regulaminem) i jestem w 99% pewny że zdałem dziś ten egzamin za pierwszym razem tylko dzięki tej stronce. Naukę rozpocząłem kolejno lecąc przez wszystkie działy. Po wybraniu tak lub nie od razu klikałem „odpowiedz” by każdą błędną odpowiedz SZCZERZE DOKŁADNIE ANALIZOWAĆ !!! Pytania wiadomo są jakie są a dodając to że materiału jest mnóstwo to warto jest ten pierwszy raz lecąc przykładać się w skupieniu bo np ja nie miałem ochoty przerabiać całości kilka razy!! Szło mozolnie ale skończyłem. Etap 2 jeszcze raz to samo ale każdy dział leciałem na zasadzie testu czyli sprawdzałem wszystko po zakończeniu. Powiem tylko że już byłem mega zadowolony:) Czytałem na forach wypowiedzi zdających i faktycznie bardzo łatwo zrobić głupie błędy przy pytaniach na które znam odpowiedz. Trochę testów rozwiązałem ale ważniejsze było dla mnie powracanie do działów w których popełniałem jeszcze błędy. Ważne by przeczytać wszystko co jest na tej stronce, kodeksy nie kodeksy to wszystko jest potrzebne !!:) Muszę dodać że ileś lat temu zdawałem na motocykl wiec no fakt jakieś pojęcie już miałem i było mi lżej. Człowiekowi wydaje się że jest przygotowany lecz element zaskoczenia w postaci „dziwnych pytań” nie daje pewności siebie:) Idąc na egzamin myślę sobie 30zł co mi tam za tydzień będzie kolejny a dziś oblukam teren:) Słońce świeciło w monitor ale zachowałem spokój. Troszkę stres mnie ogarnął jak ludzie wyłązili naburmuszeni a ja zostałem sam na sali i 5 pytaniami do końca no ale nie ma sensu się spieszyć zapłaciłem 30zł i wykorzystam w pełni mój czas antenowy hehe. Klikając odpowiedz zanim ją zatwierdzicie jeszcze raz oblukać a najlepiej chyba wcale nie zatwierdzać bo po co!! Zauważyłem że niektóre są lekko inaczej sformułowane ale nie traćcie pewności siebie bo znacie prawidłową odpowiedz !!!. Przez takie niespodzianki na końcu byłem pewny że oblałem test i to gruuuuubo!! jednak zapaliło się zielone:) Dodam jeszcze od siebie że jestem zniesmaczony brakiem rozbudowy pytania o tempomat:) Np czy jadac na wstecznym użyjesz tampomatu lub czy poruszajac sie w koło ronda właczysz tempomat. Myślę ze to ważne zagadnienia:) Na koniec dodam że bogaty w tak obfity bagaż wiedzy, jestem pewny że przejdę test łosia, bo łoś jest pewny że na rondzie pojadę w stronę odwrotnie jak w zegarku 🙂 (wymoderowano niezgodne z regulaminem) – gorąco polecam:)

    Odpowiedz
  2. Witam,

    chętnie bym chciała zapoznać się z bazą nowych pytań lecz mój komputer to macbook i bazę pytań jaką Pan podał nie mam możliwość odtworzyć na swoim komputerze. Czy mogę liczyć na przetworzenie pytań na system mac? Dodam, że nie znalazłam jeszcze bazy pytań do pobrania, który obsługiwał by macbooki. Co za tym idzie nie mam możliwość z zapoznaniem się z bazą pytań dostępnych od 19 lutego b.r.

    Odpowiedz
    • Pani Lidio, mało prawdopodobne jest aby Pani taką bazę pytań pod Maca znalazła. Żyjemy w świecie Windowsa, dlatego większość programów jest tworzona pod ten system. Ma Pani kilka wyjść w tej sytuacji.

      1. Skorzystanie z bazy pytań online, które znajdzie Pani pod tym linkiem -> https://prawko-torun.pl/nowe-testy-2013-na-prawo-jazdy. Pytań nie jest dużo, ale zawsze coś.
      2. Zainstalowanie systemu Windows na komputerze z systemem Mac za pomocą programów takich jak: VirtualBox, VMware czy Boot Camp. Instrukcję instalacji Boot Campa znajdzie Pani tu -> http://manuals.info.apple.com/pl_PL/Instalacja_i_konfigurowanie_Boot_Camp.pdf.
      3. zainstalowanie translatora Wine dzieki któremu zarówno w systemie Mac i Linuks zainstaluje Pani programy Windowsowe.

      To tyle ile mogę Pani pomóc w tym temacie. Dużo pytań znajduje się również w komentarzach w tym wątku.

      Odpowiedz
    • Światła do jazdy dziennej są światłami dodatkowymi i służą tylko do jazdy w dzień. Po zmroku trzeba wyłączyć światła do jazdy dziennej i włączyć mijania. Nie każdy samochód jest fabrycznie w takie światła wyposażony.

      Odpowiedz
  3. witam. uczylem sie z tych testow pytania opanowane wszystkie wczoraj mialem egzamin (WORD Lublin) wiekszosc pytan nie pokrywa sie z tymi testami zabraklo 3 punktow bo z polowe to strzelalem i juz nie wiem z czego sie uczyc. pozdrawiam

    Odpowiedz
    • W programie „Nowe testy 2013” zawarte są przykładowe pytania nie pochodzące z oficjalnej bazy pytań, która nie jest znana i nie będzie publicznie udostępniona.

      Aktualnie PWPW udostępniło na licencji część pytań egzaminacyjnych. Niektóre firmy, które wykupiły tą licencję wydają płyty z pytaniami oryginalnymi do tych na egzaminach na prawo jazdy. Jeśli dany WORD lub inny ośrodek egzaminowania zakupił system egzaminowania od PWPW to pytania z takiej płyty zakupionej od licencjonowanego producenta oprogramowania mogą się powtórzyć podczas egzaminu. Testy tu dostępne są tylko przykładowe co jest zaznaczone w opisie.
      Wiele pytań, które są na egzaminie znajdują się w komentarzach w tym wątku.

      Odpowiedz
  4. Co umożliwia system ABS:

    a) zatrzymanie pojazdu w kazdych warunkach
    b) bezpieczne minięcie przeszkody
    c) mozliwosc korygowania toru jazdy pdczas hamowania

    Proszę o odpowiedz

    Odpowiedz
  5. Witam serdecznie. Mam pytanie na które nigdzie nie mogę otrzymać odpowiedzi.
    Czy do pracy w Niemczech na prawo jazdy C+E jest potrzebna kwalifikacja wstępna? W szkole jazdy gdzie się uczyłem powiedziano mi że nie. Czy również potwierdzi to Panie Darku? Czekam na ODP

    Odpowiedz
    • Kwalifikacja wstępna jest wytyczną UE i do 2014 roku musi być wprowadzona we wszystkich krajach UE. Z tego co mi wiadomo w Niemczech nie jest potrzeba kwalifikacja, ale jak długo taki stan rzeczy się utrzyma tego nie wiadomo.

      Odpowiedz
  6. Jaka jest {minimalna} odległość pomiędzy ciężarówkami w tunelu o długości powyżej 700m poza terenem zabudowanym:
    30
    50
    80
    (zdjęcie drogi, śnieg znak C-18 i tabliczka ciężarówka)
    Pytanie czy do tego znaku muszą stosować się wszystkie ciężarówki czy tylko te powyżej 3,5t trzeciej opcji nie pamiętam 😛
    i byłbym wdzięczny o jakiś link kiedy i w jakich sytuacjach ustępuje się tramwajom bo czytam dużo a jak pojawi się jakieś zdjęcie na egzaminie i jest 15 sekund na odpowiedz to nigdy nie jestem pewny danej odpowiedzi.

    Odpowiedz
    • 80m

      Art.19
      4. Poza obszarem zabudowanym w tunelach o długości przekraczającej 500 m, kierujący pojazdem jest obowiązany utrzymywać odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż:
      50 m – jeżeli kieruje pojazdem o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t lub autobusem;
      80 m – jeżeli kieruje zespołem pojazdów lub pojazdem niewymienionym w pkt 1.

      Tabliczka wskazująca, że znak dotyczy samochodów ciężarowych, pojazdów specjalnych, pojazdów używanych do celów specjalnych, o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, oraz ciągników samochodowych

      Tramwaj – Pierwszeństwo przejazdu

      Odpowiedz
  7. Witam Ponizej pytania z jakimi mam problem:

    1.Jak gasic gasnica proszkowa?

    2 Jak ustawic tachograf przy załadunku: a młotki, b koperta , c łózko

    3 Co jest potrzebne do przewozu ładunku na potrzeby własne poza granicami kraju?

    4 Co ma wpływ na przyczepność kół: a jezdnia b ustawienia zawieszenia c ….?

    Odpowiedz
    • Ad.1
      Środkiem gaśniczym jest proszek wyrzucany za pomocą sprężonego gazu dwutlenek węgla lub azot. Działanie gaśnicze proszku polega przede wszystkim na przerwaniu reakcji spalania w wyniku antykatalizy. To tak w skrócie.
      Ad.2
      odp. A
      Ad.3
      Zaświadczenie na międzynarodowy niezarobkowy przewóz drogowy uprawnia do wykonywania przewozów z przekroczeniem granicy Rzeczypospolitej Polskiej i jednocześnie umożliwia wykonywanie niezarobkowego przewozu drogowego na terytorium Polski zgodnie z rodzajem przewozów w nim określonych. To pytanie już było.
      Ad.4
      Prawdopodobnie odpowiedź C opony.
      Jednym z najważniejszych czynników, odpowiedzialnych za bezpieczeństwo jazdy jest przyczepność opon do drogi. Zależy od niej zarówno długość drogi hamowania jak i zdolność do pokonywania zakrętów oraz możliwość przyspieszania.

      Odpowiedz
  8. Linki typu hostujmy.pl/download/……. są od wyłudzania subskrypcji SMS! po podaniu numeru telefonu oraz kodu PIN zawieramy umowę subskrypcyjną i to niejednokrotnie!!!

    UWAGA!!!!
    Lepiej korzystać z legalnego źródła gdzie jest hostowane oprogramowanie zgodne z ustawą po 19.01.2013.

    LINK: Link usunięty przez administratora ponieważ narusza politykę komentarzy serwisu, ale zawiera cenną informację dlatego administrator zdecydował się na publikacje.

    Powiem wam szczerze, że już moja narzeczona ma dość tych durnych przepisów, a zdawalność jest koszmarna. Najgorsze jest to, że nikt z tym nic nie robi!

    Odpowiedz
  9. Dzisiaj przypomniało mi się jeszcze jedno pytanie.Zdjęcie przedstawia osiedlową drogę i stoi znak D40 czyli strefa zamieszkania,i pytanko brzmi:
    Czy na tej drodze wolno cofać?

    Odpowiedz
        • W strefie zamieszkania obowiązują szczególne zasady ruchu drogowego.

          Szczególne zasady ruchu drogowego, o których mowa w definicji „strefy zamieszkania”, to m.in;

          • prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i pierwszeństwo przed pojazdami,
          • możliwość korzystania z drogi przez dziecko w wieku do 7 lat, bez opieki osoby starszej,
          • prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h,
          • zakaz postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.

          W strefie zamieszkania wolno i cofać i zawracać.

          Odpowiedz
  10. Kolejne pytanko którego nie jestem pewien:
    W jakie dni tygodnia możemy przewozić towary szybko psujące się?
    A.Przez cały tydzień.
    B.Tylko w weekendy.
    C.Tylko w dni powszednie?

    Odpowiedz
    • Odpowiedź A

      Jeśli w pytaniu występuje słowo „TYLKO” to taka odpowiedź jest nieprawidłowa. W weekendy święta obowiązuje zakaz poruszania pojazdów ciężarowych z wyjątkiem między innymi pojazdów przewożących towary szybko psujące się.

      Odpowiedz
  11. Moje pytania to1 co powinien zrobić kierowca ciężarówki podczas mżawki

    2jesteś kierowcą pługo solarki do którego znaku możesz się nie stosować
    B-21 zakaz skrętu w lewo
    B-5 zakaz wjazdu ciężarówek
    b- 16 zakaz wjazdu pojazdów większych od 3,2m

    miałem też pytanie o hamulce przyczepy coś hydrauliczno pneumatyczne nie pamietam

    Odpowiedz
    • Pytanie zbyt ogólnikowe może np. zachować szczególną ostrożność lub włączyć wycieraczki.
      W pytaniu 2 odpowiedzi nie wydają się być prawidłowe. Ponieważ pojazd specjalny jakim jest pługosolarka musi się stosować do znaku B-5, musi stosować się do znaku do znaku B-21 i to jest chyba oczywiste. Najbardziej prawdopodobna odpowiedź to B-16 pod warunkiem, że pługosolarka nie przekracza wysokości 3,2m. Pojazdy specjalne nie muszą stosować się do znaków zakazu postoju i zatrzymania.

      Art. 54. Pojazd wykonujący prace na drodze – zasady go dotyczące

      1. Pojazd wykonujący na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

      2. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o obowiązku jazdy na jezdni lub przy jej prawej krawędzi oraz o zatrzymaniu i postoju, z tym że:

      1) na jezdni jednokierunkowej oraz poza obszarem zabudowanym, podczas oczyszczania drogi ze śniegu, dopuszcza się również jazdę przy lewej krawędzi jezdni;

      Aktualnie przyczepy wyposażone są w hamulce pneumatyczne lub tzw, najazdowe czyli w dyszlu łączącym przyczepę z samochodem znajduje się tłok, który przesuwa się w momencie najazdu przyczepy na samochód.

      Odpowiedz
    • Siemka dziś zdałem na kat C – pytania z bazy PWPW

      pytania z części ogólnej

      1.jedziemy drogą przejeżdżamy przez próg zwalniający widać przejście dla pieszych piesi stoją z obu stron przejścia zaraz przy drodze i pytanie czy w tej sytuacji przepuścisz pieszych tak/ nie

      2. jedziemy sobie drogą jeden pas ruchu i powstaje drugi i pyt czy dasz kierunek aby kontynuować jazdę prawym pasem tak/nie
      3 skrzyżowanie równorzędne czy ustąpisz miejsca pojazdowi z prawej tak/nie
      4. Samochód przed nami potrącił człowieka czy pozostaniesz na miejscu wypadku tak/nie
      5. czerwone światło na sygnalizatorze ogólnym czy w tej sytuacji możesz jechać prosto tak/nie
      6.znak niebezpieczny zakręt w prawo droga 2 kierunkowa po jednym pasie na środku podwójna ciągła czy w tej syt można wyprzedzić pojazd przed nami tak/nie
      7. droga 3 pasy ruchu w jednym kierunku my stoimy tak jakby w zatoczce nie wiem co to dokładnie było i sytuacja samochód jechał środkowym pasem i włączył kierunek w prawo bo chciał zjechać na prawy a my chcieliśmy na niego wjechać i czy miałeś w tej sytuacji pierwszeństwo tak/nie

      cześć specjalistyczna
      1.ratowanie dziecka zaczynamy od – 5 odchów ratowniczych
      2.w co musi być wyposażony samochód ciężarowy do przewozu osób
      a] 3 gaśnice
      b] 2 apteczki
      c] naklejone z tyłu znaki z widocznym ograniczeniem prędkości

      3. wymiana koła w samochodzie do jakiego czasu zaliczysz – nie pamiętam wariantów
      4. regularny czas pracy w tygodniu i le godz
      5. czas pracy w tyg ile można przedłużyć i jak często
      6 pyt o Akwaplanacja aquaplaning
      7 pyt jakie dok musisz posiadać wykonując przewóz na potrzeby własne
      8 dokumenty jakie musisz mieć przy kontroli drogowej – dobra odp dowód rejestracyjny
      9 było pytanie o hamulcach w jakie musi być wyposażona przyczepa
      10 czy ładunek wystający z boku musisz oznaczyć
      a] jeśli wystaje więcej niż ..
      b] zawsze <– dobra
      c] nie trzeba

      Odpowiedz
      • Dziękujemy za kolejne porcję pytania.
        Niektóre pytania są banalnie proste, na niektóre autor komentarza udzielił już odpowiedzi, a na niektóre już udzieliłem odpowiedzi wcześniej.

        Jeśli której pytanie stwarza problem lub nie ma odpowiedzi w komentarzach, proszę pod tym komentarzem o to pytać.

        Odpowiedz
  12. Ile przerwy przysługuje kierowcy ciężarówki po przejechaniu 4,5 godz.
    ja dałem 45mni ale z tego co słyszałem to można ją podzielić na 2 części 15mni i 30 mni. i co wybrać to jest pytanie

    Odpowiedz
  13. Wymiana koła w samochodzie ciężarowym należy:
    a,pracy
    b,odpoczynku
    c,gotowości
    ja dałem do pracy ale pewnie zle czekam na odp.

    Odpowiedz
  14. Ja miałem takie pytanie, czy możemy sami gasić samochód ciężarowy przewożący paliwo i się pali. Na pewno tak nie brzmi pytanie. ale tak za pamiętałem.
    a,tak
    b,nie
    c,gaśnicą proszkową

    Odpowiedz
    • Przepisy nie rozdzielają tej kwestii na samochody osobowe i ciężarowe.

      Art.30.3
      Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

      Odpowiedz
  15. Witam.
    Ja miałem takie pytania na egzaminie których nie jestem pewien:
    1.Czy zatrzymując auto na chodniku w słabo oświetlonym miejscu możesz wyłączyć wszystkie światła?
    2.Było zdjęcie pokazujące drogę główną i dochodzącą do niej z lewej strony drogę podporządkowaną z zakazem wjazdu,na głównej był zakaz skrętu w lewo.Pytanie brzmiało czy na najbliższym skrzyżowaniu wolno zawrócić?
    3.Filmik pokazuje jak jedziemy sobie dwupasmówką po lewym pasie i pytanie brzmi czy powinieneś zmienić pas na prawy?
    4.Czy możesz prowadzić samochód ciężarowy którego wysokość przekracza dopuszczalną wysokość?
    a-Tak
    b-Nie
    c-Tak,tylko z odpowiednim zezwoleniem.
    Z góry dzięki za pomoc!

    Odpowiedz
    • AD.1

      Art.52.2
      Podczas zatrzymania lub postoju, w miejscu oświetlonym w stopniu zapewniającym widoczność pojazdu lub znajdującym się poza jezdnią i poboczem, wszystkie światła pojazdu mogą być wyłączone.

      Ad.2

      Znak zakaz skrętu w lewo zabrania skręcania w lewo oraz zabrania zawracania. Zakaz wyrażony znakiem B-21 obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu. Znak B-21 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony. Umieszczona pod znakiem B-21 tabliczka T-22 wskazuje, że znak nie dotyczy rowerów jednośladowych skręcających na drogę dla rowerów lub wyznaczony na jezdni pas ruchu przeznaczony dla tych pojazdów.

      Ad.3
      Odpowiedz TAK

      Ad.4
      Przejazd pojazdów nienormatywnych może się odbywać tylko po uzyskaniu odpowiedniego zezwolenia.

      Odpowiedz
        • Jeśli na skrzyżowaniu dróg ustawiono znaki określające pierwszeństwo przejazdu to z cała pewnością można stwierdzić, że jest to skrzyżowanie.

          skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia; określenie to nie dotyczy przecięcia, połączenia lub rozwidlenia drogi twardej z drogą gruntową, z drogą stanowiącą dojazd do obiektu znajdującego się przy drodze lub z drogą wewnętrzną;

          Odpowiedz
  16. Ile razy wydluzy sie droga hamowania gdy samochod jedzie z podwojna predkoscia.
    Czy jezeli osoba wypila substancje zracje nalezy.
    a) szybko wywolac wymiaot
    b) nie pamietam
    c) wywolac wymiot gdy bylo mocno rozcienczone
    Skrócony tygodniowy czas odpoczynku kierowcy??

    Odpowiedz
    • Na te pytania zostały już udzielone odpowiedzi. Przed zadaniem pytania w komentarzu proszę zapoznać się z innymi komentarzami w tym wątku być może już takie pytanie było zadane. Jeśli takiego pytania nie było lub nie została udzielona odpowiedź proszę zostawić w komentarzu tylko to pytanie na które nie ma odpowiedzi lub nie zostało zadane.

      Odpowiedz
  17. 1.Teren zabudowany znak z ograniczeniem predkosci do 70. Pytanie
    Czy samochod ciezarowy do 2,5t moze jechac 70km/h
    2. Czy na wiadukcie jest zakaz cofania?
    3. Czy na wiadukcie mozna sie zatrzymac.
    4. Ile razy wydluzy sie droga hamowania gdy samochod jedzie z podwojna predkoscia.
    5. Posiadając odpis z zaświadczenia na międzynarodowy niezarobkowy przewóz drogowy możemy prowadzić:

    Odpowiedz
    • Nie wiele z tych pytań została już udzielona odpowiedź we wcześniejszych komentarzach.

      Tak ma wiadukcie zabrania się cofania i zatrzymania.

      Zaświadczenie na międzynarodowy niezarobkowy przewóz drogowy uprawnia do wykonywania przewozów z przekroczeniem granicy Rzeczypospolitej Polskiej i jednocześnie umożliwia wykonywanie niezarobkowego przewozu drogowego na terytorium Polski zgodnie z rodzajem przewozów w nim określonych.

      Odpowiedz
  18. Pytania z egzaminu na C których nie jestem pewny odpowiedzi

    1)Czy ładunek w ciężarówce może być zabezpieczany łańcuchami (było wyświetlone tylko zdjęcie łańcucha ogniowego?)
    a- tak
    b-tylko łańcuchami linowymi
    c-tylko linami z włókien sztucznych,

    Pytanie nie było o konkretny ładunek tylko po prostu czy ładunek może być zabezpieczany łańcuchami?? takie trochę dziwne pytanie ale jednak 😛 :/

    2)Jeśli bieżnik opon w ciężarówce jest zużyty poniżej 1,6 mm to;
    a -możemy kontynuować jazdę
    b -należy wymienić opony
    c -świadczy o małym zużyciu opon(chyba tak było napisane)

    3)Regularny tygodniowy okres odpoczynku to?
    a-28
    b-36
    c-45

    3)Zespół pojazdów(albo pojazd członowy nie pamiętam teraz) nie może być dłuższy niż:
    a-18,75m
    b-22m
    c 16m

    4)(jest zdjęcie skrzyżowania z sygnalizatorami świetlnymi i przed nim znak (strefa ograniczonej prędkości do 40 ale jeszcze troszkę dalej przed skrzyżowaniem widać koniec strefy ograniczonej prędkości ale 30 i pytanie czy: znak ograniczonej prędkości(40) zostaje odwołany na najbliższym skrzyżowaniu?

    Minimalny okres regularnego nieprzerwanego dziennego odpoczynku wynosi:
    A) 9 godzin
    B) 11 godzin
    c) 12 godzin

    5)Do czego służy mata załadunkowa:
    a)zmniejszenia tarcia ładunku
    b)zwiększenia tarcia
    c)wyciszenia ładunku jakoś tak

    Posiadając odpis z zaświadczenia na międzynarodowy niezarobkowy przewóz drogowy możemy prowadzić:
    A) transport drogowy międzynarodowy
    B) przewóz krajowy na potrzeby własne
    C) transport drogowy poza granicami Rzeczpospolitej Polskiej

    Odpowiedz
    • Pytania z egzaminu na C których nie jestem pewny odpowiedzi

      1)Czy ładunek w ciężarówce może być zabezpieczany łańcuchami (było wyświetlone tylko zdjęcie łańcucha ogniowego?)
      a- tak
      b-tylko łańcuchami linowymi
      c-tylko linami z włókien sztucznych,

      Odp. Odpowiedz prawidłowa to A. Użycie słowa tylko wyklucza pozostałe odpowiedzi. Więcej na ten temat można znaleźć -> http://www.mocowanie.pl/pl/teoria.html

      Pytanie nie było o konkretny ładunek tylko po prostu czy ładunek może być zabezpieczany łańcuchami?? takie trochę dziwne pytanie ale jednak :/

      2)Jeśli bieżnik opon w ciężarówce jest zużyty poniżej 1,6 mm to;
      a -możemy kontynuować jazdę
      b -należy wymienić opony
      c -świadczy o małym zużyciu opon(chyba tak było napisane)

      Odp. Prawidłowa odpowiedź B

      3)Regularny tygodniowy okres odpoczynku to?
      a-28
      b-36
      c-45

      Odp.Prawidłowa odpowiedź C

      „tygodniowy okres odpoczynku” oznacza tygodniowy okres, w którym kierowca może swobodnie dysponować swoim czasem i obejmuje „regularny tygodniowy okres odpoczynku” lub „skrócony tygodniowy okres odpoczynku”:

      – „regularny tygodniowy okres odpoczynku” oznacza odpoczynek trwający co najmniej 45 godzin,

      – „skrócony tygodniowy okres odpoczynku” oznacza odpoczynek trwający krócej niż 45 godziny, który można, na warunkach ustalonych w art. 8 ust. 6, skrócić do nie mniej niż 24 kolejnych godzin.

      3)Zespół pojazdów(albo pojazd członowy nie pamiętam teraz) nie może być dłuższy niż:
      a-18,75m
      b-22m
      c 16m

      Odp. prawidłowa odpowiedź A

      Art.62 PRD
      4a. Długość zespołu 2 pojazdów nie może przekraczać 18,75 m, a 3 pojazdów – 22 m, z wyjątkiem
      zespołu pojazdów złożonego z:
      1) pojazdu samochodowego i naczepy, których długość nie może przekraczać 16,5 m;

      4)(jest zdjęcie skrzyżowania z sygnalizatorami świetlnymi i przed nim znak (strefa ograniczonej prędkości do 40 ale jeszcze troszkę dalej przed skrzyżowaniem widać koniec strefy ograniczonej prędkości ale 30 i pytanie czy: znak ograniczonej prędkości(40) zostaje odwołany na najbliższym skrzyżowaniu?

      Odp. Jeśli chodzi o strefę ograniczonej prędkości to skrzyżowanie takiego znaku nie odwołuje. Taki znak odwołuje tylko koniec strefy ograniczonej prędkości czyli znak B-44

      Minimalny okres regularnego nieprzerwanego dziennego odpoczynku wynosi:
      A) 9 godzin
      B) 11 godzin
      c) 12 godzin

      Odp. Regularny powinien trwać, co najmniej 11 godzin ( może być podzielony na dwie części 3 godz. + 9 godz.) Odpowiedź B

      5)Do czego służy mata załadunkowa:
      a)zmniejszenia tarcia ładunku
      b)zwiększenia tarcia
      c)wyciszenia ładunku jakoś tak

      Odp. Ma to za zadanie zmniejszyć tacie odpowiedź A. To chyba jest oczywiste

      Posiadając odpis z zaświadczenia na międzynarodowy niezarobkowy przewóz drogowy możemy prowadzić:
      A) transport drogowy międzynarodowy
      B) przewóz krajowy na potrzeby własne
      C) transport drogowy poza granicami Rzeczpospolitej Polskiej

      Odp. Hmmm Czy to pytanie właśnie tak było skonstruowane? Chodzi o międzynarodowy czy krajowy? Jak jest różnica miedzy transportem międzynarodowym a poza granicami kraju? To pytanie skonsultuje z instruktorami kategorii C.
      Zaświadczenie na międzynarodowy niezarobkowy przewóz drogowy uprawnia do wykonywania przewozów z przekroczeniem granicy Rzeczypospolitej Polskiej i jednocześnie umożliwia wykonywanie niezarobkowego przewozu drogowego na terytorium Polski zgodnie z rodzajem przewozów w nim określonych.

      Odpowiedz
    • Konsultując to pytanie z instruktorami kategorii C doszliśmy do wniosku, że prawdopodobnie będzie to „inna praca”. Przy okazji skonsultuję to z wykładowcą ADR i jeśli odpowiedź będzie inna to umieszczę tu sprostowanie. Instruktorzy kat. C zgodnie twierdzą, że nie będzie to przerwa. Nie wydaję się też, żeby to było przygotowanie.

      Odpowiedz
  19. Pytanie.
    1;O ile % moze byc ciezsza przyczepa od pojazdu ciagnietego.
    a)40%
    b)50%
    c)60%
    2; O ile wydłuzy sie droga hamowania samochodu ciezarowego z zaladunkiem jadac szybko.
    a) 2 razy

    b)3 razy
    c)4razy

    Odpowiedz
  20. Witam. Niestety 2 raz nie zdalem ty razem zabraklo 4 pkt.
    Pytania ktore mam watpliwosci.
    Zmiana koła w pojezdzie ciezarowym do czego zaliczamy?
    a)inna praca
    b) przerwa
    c) przygotowanie(chyba) dalem odp a

    Odpowiedz
    • nie wierze po prostu, na takim prostym pytaniu zabrakło Ci 4pkt? gdzie takie egzaminy robią? ja dwa razy nie zdałem ale tam padają takie pytania że nie jestem w stanie ich zapamiętać (word jelenia góra)

      Odpowiedz
  21. pytanie brzmialo
    jak ulozyc bagaze w bagazniku
    a. w centralnej czesci bagaznika
    b.cięzsze bagaze na lzejsze
    c.lzejsze na ciezsze

    Odpowiedz
  22. jakie dokumenty muisi miec przy sobie kierwocsa
    a.prawo jazdy AM
    b.ubezpieczenie OC
    c.dokument upowazniajacy jazde czterokołowcem lekkim

    Odpowiedz
  23. mialam pytanie typu; byly 3 pasy ruchu po prawo i po lewo byly widoczne swiatla zolte a ja musialam odpowiedziec czy pojazd ktory jest w srodku powinien spodziewac sie swiatla zielonego ??

    Odpowiedz
  24. Witam
    o to kilka pytań które mniej więcej pamiętam z egzaminu teoretycznego na Kat.C (egzamin na Systemie ITS/Sygnity :P) za odpowiedzi z góry dziękuje
    1. Pod jaki numer zadzwonić gdy wypadek miały np tiry przewożące towary niebezpieczne:
    a- 992
    b- 9898(chyba taki)
    c-112, 988
    2.Co może spowodować wyciek oleju ze skrzyni biegów:
    (przykładowych pytań nie pamiętam niestety)
    3.Kto przyznaje zgodę na przewóz nienormatywny kategorii 1 (mniej więcej tak brzmiało)
    4.Jak powinno się trzymać ręce na kierownicy w ciężarówce jadąc długo na autostradzie( mniej więcej takie pytanie, bardzo podchwytliwe nie wiedziałem czy odpowiedzieć że standardowo za piętnaście trzecia bo były jeszcze chyba opcje odpowiedzi że na godzinie 9:00-6:00 i oburącz na 6:00

    Odpowiedz
    • 1. C 112 i tu chyba powinno być dodatkowo 998, a nie 988 bo to telefon zaufania 😀
      2. hmm przyczyn jest wiele…
      3. Zarządca drogi wydaje uprawnienia na przejazd kat. I zgodnie z Art. 64a, kodeksu ruchu drogowego.
      4. IMO standardowo za piętnaście trzecia.

      🙂

      Odpowiedz
  25. Witam, dzisiaj oblałam testy trzeci raz , wstyd 🙁
    Najbardziej denerwuje mnie to że nie mogę sprawdzić w jakim pytaniu popełniłam błąd, dają wydruki ale na nich nie ma pytań tylko numerki a ja nie jestem w stanie zapamiętać kolejności pytań 🙁

    Miałam pytanie : czy mam pierwszeństwo przejazdu ? obrazek skrzyżowanie ja mam zielone światło na przejściu osoba o kulach niepełnosprawna . odpowiedziałam że nie mam pierwszeństwa przejazdu. Ale już nie wiem czy dobrze odpowiedziałam bo miałam zielone swiatło, ale w kodeksie jest wzmianka że osobie niepełnosprawnej należy ustapic pierwszeństwa . Więc już nie wiem 🙁

    Następne pytanie czy dziecko w wieku przedszkolnym można na specjalnej podkładce przewozić na przednim siedzeniu?

    Proszę o odpowiedz.

    Odpowiedz
    • Pyt.1
      Jeżeli przejście jest kierowana za pomocą sygnalizacji świetlnej i kierowca ma zielone światło to ma pierwszeństwo.Osobę niepełnosprawna obowiązuje sygnalizacja świetlna. Chyba, że sytuacja dotyczy skrętu w drogę poprzeczną na której przechodzi pieszy to wtedy należny pieszemu ustąpić bez znaczenia czy jest niepełnosprawny.
      Pyt.2
      Oczywiście, że nie wolno

      • Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
      • Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
      • Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
        1. przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
        2. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
        3. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.
      Odpowiedz
    • Wczoraj zdałem dopiero za trzecim razem na kat. C i miałem identyczne pytanie (Skręcamy w prawo na sygnale ogólnym, starsza kobieta o kulach zaczyna przechodzić po pasach. Sygnalizację dla pieszych nie widać, tudzież jej nie ma) i odpowiedziałem na NIE. Te samo pytanie znajduje się na testach stworzonych przez grupę Image w module „Pierwszeństwo przejazdu – skrzyżowania z sygnalizacją świetlną”. Polecam sprawdzić te testy 🙂

      Odpowiedz
      • Ok kiedy skręcamy w drogę poprzeczną i na drodze poprzecznej przechodzi pieszy to ustępujemy pierwszeństwa nie tylko osobie o widocznej niepełnosprawności ale również każdemu pieszemu. Jeśli jest to przejście dla pieszych i kierujący ma światło zielona, a pieszy ma czerwone światło to pieszy musi stosować się do sygnalizacji świetlnej nawet jak jest niepełnosprawny.

        Odpowiedz
  26. Witam, mam pytanie.
    Mam podręcznik kierowcy i pisze w dziale kontrola ruchu drogowego:

    Pokwitowanie zatrzymania prawa jazdy wydane z następujących przyczyn:
    -stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nieczytelnosc ,
    -podejrzeniu podrobienia lub przerobienia prawa jazdy,
    -gdy upłynoł termin waznosci prawa jazdy oraz uzasadnionego podejrzenia, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów

    UPRAWNIA DO KIEROWANIA POJAZDEM W CIĄGU 7 DNI.

    czyli jeżeli kierowca popełni przestępstwo za które może być orzeczony o zakazu prowadzenia pojazdów, może jeżdzić przez 7 dni samochodem??
    np: jak zatrzymią go nietrzezwego to może do 7 dni prowadzić samochód?

    I osobne pytanie: Czy możemy prowadzić samochód po upływie terminu ważnosci prawa jazdy?
    a) Do 14dni
    b)Do 7 dni
    c)Nie

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Nie dajmy się zwariować. Przepis ten nie zezwala na prowadzenie pod wpływem alkoholu. Aktualnie taki kierowca trafia bezpośrednio do aresztu.
      Po upływie ważności prawa jazdy kierowca nie może prowadzić auta.

      Odpowiedz
  27. Mam pytanie, posiadam nowe testy na prawo jazdy image, z tego co wiem(nie moge powiedziec skad;]) pytania znajdujace sie na tej plycie to polowa pytan oryginalnych znajdujacych sie na egzaminie. Jak pan sadzi czy to mozliwe??
    dziekuje z gory za odpowiedz

    Odpowiedz
    • Coraz więcej pytań egzaminacyjnych pojawia się w internecie i na tej podstawie Grupa Image może tworzyć pytania do swoich testów. Mogą one być podobne, a niektóre wręcz identyczne, ale nie stawiał bym na to, że są takie same. Ponieważ testy tworzyły dla WORD dwie firmy PWPW/HP oraz ITS/Sygnity dlatego należało by przyjąć, że tych pytań jest kilka tysięcy trudno więc wszystkie spamiętać i do tego z odpowiedziami.

      Odpowiedz
    • Witam

      ja spotkałem się z pytaniami:

      1. Na jaką odległość może wystawać ładunek z przyczepy ?
      a) 2m
      b) 1m
      c) 0,5m

      2. Jaka jest dopuszczalna maksymalna długość samochodu osobowego z przyczepą kempingową ?

      a) 18,5m
      b) 17,5m
      c) 15m

      Na to drugie pytanie nie mogłem znaleźć nigdzie odpowiedzi … ani w materiałach szkoleniowych ani w kodeksie.

      Odpowiedz
  28. a ja trafiam na pytania np na jakiej prawidowej wysokości musi byc ustawiony zagłówek. W kodeksie nic na ten temat nie widzę

    Odpowiedz
  29. Witam,
    niestety nie udalo mi sie zdac teorii za pierwszym razem, bylo pare pytan, na ktore do tej pory nie moge od nikogo uzyskac odp m.in.
    1. Co moze powodwac zle wywazenie kol ?
    A. blokada kol
    B. przyspieszenie zuzycia bieznika
    C. nie pamietam

    2. Ilustracja drogi (http://www.grupa33.jgora.pl/html/skrzyz/pasy_3.gif) tyle, ze pas skrajny byl tak jakby strefa do zatrzymania. Pytanie brzmialo czy jest to takze pas ruchu? W przypadku pasu skrajnego na pewno, ale jesli chodzi o postoj?

    3. Parkowanie 20m za przystankiem na chodniku? Pytanie wydaje sie banalne, bo w kodeksie pisze o zachowaniu 15m, jednak mam jakies watpliwosci przez ten chodnik.

    z gory dziekuje za odpowiedzi,

    Odpowiedz
    • AD.1
      Odp. B
      Aktualizacja: Z tego co udało mi się zorientować trzecia odpowiedź to „Uszkodzenie zawieszenia” i ta odpowiedź jest prawidłowa.
      Ad.2
      Nie do końca rozumiem to pytanie.Pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi. Więc zdjęcie przedstawia pas ruchu.
      Ad.3
      Jeśli chodzi czy wolno parkować na chodniku 20m za przystankiem to odpowiedź brzmi TAK.

      Odpowiedz
      • Na zdjecie/filmie byl parking rownolegly o nawierzchni asfaltowej, pytanie brzmialo czy jest on zaliczany do pasa ruchu ? Odpowiedzialem Nie, ale teraz zaczynam miec watpliwosci.

        Odpowiedz
        • Ciężko na to odpowiedzieć nie widząc tego filmu, ale jeżeli były wyznaczone miejsca parkingowe za pomocą linii P-18 (stanowiska postojowe) to nie jest to pas ruchu. A jeżeli było to oznakowane znakiem D-18 (parking) to zgodnie z definicja jeśli zmieści się jeden rząd pojazdów wielośladowych to jest to pas ruchu.

          Odpowiedz
          • Przypomnialo mi sie jeszcze jedno odnosnie uzywania swiatel przeciwmgielnych, stosujemy je w przypadku:
            A. Obfitego deszczu
            B. ..
            C. Widocznosci na odlegosc mniejsza niz 100m.
            Mysle, ze odp A, byla poprawna?

          • Jeżeli jest w pytaniu użyte sformułowanie „świateł przeciwmgłowych” bez konkretnego wskazywania na przednie czy tylne to kierujący ma obowiązek używania przednich świateł w czasie jazdy w zmniejszonych warunkach przejrzystości powietrza spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, które mają wpływ na bezpieczeństwo ruchu, a tylne przeciwmgłowe kierujący może (co oznacza, że nie musi) włączać razem z przednimi w warunkach, gdy przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość nie mniejszą niż 50 metrów.

  30. Witam, wg nowych testow w WORDZIE apteczka nie jest obowiazkowym wyposarzeniem pojazdu, za to gasnica jest. Jest pytanie: Czy apteczka jest obowiazkowym wyposarzeniem pojazdu? Odp. prawidłowa – Nie

    Duzo jest kontrowersyjnych pytan…

    Odpowiedz
    • Dokładna tresc pytania: Czy przepisy nakazuja posiadanie w kazdym samochodzie osobowym posiadanie apteczki doraznej pomocy?

      odp:
      A: tak, obowiazkowo
      B: nie
      C: tak, jesli w samochodzie jest instalacja gazowa

      Odpowiedz
  31. Witam już cztery razy pod chodziłam do egzaminu i nie udaję mi się go zdać 🙁
    jutro mam kolejny egzamin, a ostatnie pytania jakie pamiętam to
    samochód wyposażony w (ABS) jaka jest najskuteczniejsza droga hamowania.
    a). pulsacyjne
    b) mocno wciskając pedał hamulca
    c) i nie pamiętam

    następnie jakie ułożenie fotela jest prawidłowe
    a) dynamiczne
    b)statyczne
    c) i trzeciego nie pamiętam

    Odpowiedz
  32. Witam,
    mam parę pytań wymagających odpowiedzi 🙂

    1.Czy wysokość środka ciężkości wpływa na kierowanie pojazdem ciężarowym:
    a)tak
    b)nie
    c)tak, ale na zakrętach lub krętych odcinkach dróg
    2. Czy kierowcy ciężarówki wolno gasić pożar płonącej cysterny:
    a)nie
    b)tak
    c)tak, ale tylko gaśnicą śniegową (jak dobrze pamiętam)
    3. Czy kierujący pojazdu ciężarowego pow. 3,5t. na obszarze zabudowanym widząc znak ograniczenie prędkości do 70km/h musi się do niego stosować? Czy jemu nie wolno więcej jak 50km/h 5:00-23:00 || 60km/h 23:00-5:00?
    4.Było jeszcze pytanie dot. nacisku osi napędowej lub nienapędowej., ale nie pamiętam dokładnej treści i wariantów odpowiedzi :/

    Zadałbym jeszcze kilka innych pytań, takie które wystąpiły na egzaminie lecz nie mogę sobie przypomnieć ich dokładnej treści.

    Odpowiedz
  33. Przypomniałam sobie jezcze pytania:

    1.(film) dojeżdżamy do skrzyżowania , które jest kierowane przez policjanta, stoi bokiem i pokazuje nam,że możemy skręcić w lewo; pytanie: czy przed wjazdem na skrzyżowanie należy się zatrzymać ? Tak/Nie

    2.Kiedy należy zmienić światła drogowe na mijania :
    A.zawsze, kiedy kierowca poprzedzającego samochodu może być oślepiony,
    B.Zawsze kiedy widzimy poprzedzający nas samochód,
    C.niestety nie pamiętam;

    3.Czy możemy pozostawić pojazd na chodniku utrudniając przejście pieszym pomimo zostawienia miejsca 1.5m? Tak/Nie

    4.Czy jazda z Tempomatem jest ekonomicznie opłacalna? Tak/Nie

    5.(film) zbliżamy się do przejścia dla pieszych po naszej lewej stronie znajdują się osoby, które malują pasy ruchu; pytanie: Czy należy zmniejszyć prędkość? Tak/Nie

    6.Czy przejeżdżając obok samochodu, z którego się dymi, mamy obowiązek wezwać straż pożarną? Tak/Nie

    Odpowiedz
    • AD.1
      NIE – hierarchia ważności na skrzyżowaniu: osoba uprawniona do kierowania ruchem(np.policjant), światła, znaki, zasady ruchu drogowego. Jeśli kierujący ruchem pozwala na wjazd na skrzyżowania to żadne inne znaki nie mają znaczenia. Dlatego można w takiej sytuacji wjechać na skrzyżowanie bez zatrzymania, nawet gdyby był znak STOP to nie wolno się zatrzymywać. Podobnie jak mając światło zielone i znak STOP również się nie zatrzymujemy, stosujemy się do sygnalizatora, a w tej konkretnej sytuacji stosujemy się do poleceń osoby kierującej ruchem.
      AD.2
      Odp. A
      Art. 51. Zasady używania świateł mijania, świateł do jazdy dziennej, świateł drogowych
      (…)
      2) do pojazdu poprzedzającego, jeżeli kierujący może być oślepiony;
      AD.3
      odp. NIE
      Art. 46. Zatrzymanie i postój pojazdu – zasady ogólne
      (…)
      2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m;
      czyli oba te warunki muszą być spełnione.
      AD.4
      odp. TAK, ale pod warunkiem że droga jest równa i jedziemy z jednakową prędkością np. na autostradzie.
      AD.5
      odp.TAK – w takiej sytuacji należny zachować szczególna ostrożność, która wiąże się ze zmniejszeniem prędkości.
      AD.6
      odp. TAK – myślę, że nie wymaga to komentarza.

      Odpowiedz
  34. Witam , podobno pojawiają się takie pytania na nowych testach :
    1- Czy po znieczuleniu miejscowym można prowadzić samochód?
    2- Co zrobić, jeżeli małe dziecko zakrztusi się jedzeniem w czasie jazdy?
    3- U której osoby nie można zastosować defibrylatora?
    Proszę o pomoc !:)

    Pozdrawiam Karolina 🙂

    Odpowiedz
    • Ciężko tak odpowiedzieć mając tylko pytania, ponieważ z samych pytań nie wynika ” co autor pytania miał na myśli”, ale spróbuje.

      AD.1
      Jeżeli trzeba było wybrać TAK lub NIE to odpowiedź NIE, jednak można po 2 godzinach od podania środka znieczulającego.

      AD.2
      No myślę, że jest łatwe zatrzymać się i poklepać dziecko po plecach.

      AD.3
      Dziecko poniżej 1 roku życia, a dzieci w wieku 1-8 konieczne jest zastosowanie elektrod pediatrycznych i funkcji pediatrycznej w defibrylatorze.

      Mam nadzieje, że pomogłem.
      Pozdrawiam i życzę zdania egzaminu

      Odpowiedz
  35. Mam jeszcze do Pana kilka pytań, ponieważ na różnych forach różnie odpowiadają :
    1. Co jest obowiazkowym wyposazeniem samochodu?
    a)apteczka,
    b)trojkat odblaskowy,
    c)kolo zapasowe.

    2.Czy ustawienie świateł mijania powinno być :
    a) ustawione do 30 m widocznosci
    b) ustawione symetrycznie
    c) ustawione asymetrycznie

    3. Gdy używamy gaśnicy należy zostawić pokrywę uchyloną, czy otworzyć zupełnie?

    Odpowiedz
    • Ad.1
      Odpowiedź B .

      Według rozporządzenia ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, apteczka obowiązkowo powinna znajdować się w pojazdach takich jak:

      • Autobus
      • Taksówka
      • Samochód ciężarowy przewożący osoby
      • Pojazd silnikowy przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania

      Ad.2
      To pytanie bardziej nadaje się na egzamin dla diagnostyków niż kierowców kategorii B.
      Odpowiedź C.

      Światła mijania muszą być ustawione na odległość 40 metrów, a drogowe na co najmniej 100 metrów i muszą być ustawione asynchronicznie czyli jedno światło (lewe) musi być skierowane w stronę prawego, aby nie oślepiało pojazdu jadącego z naprzeciwka.

      Ad.3
      Odpowiedź pokrywa musi być uchylona, aby proszek gaśniczy mógł zadziałać, ale również dlatego, że otwierając pokrywę silnika na całą szerokość dostarczamy dużą ilość tlenu, który to spowoduję większy pożar silnika i może być problem z ugaszeniem.

      Odpowiedz
    • UUUUUU, (tak na marginesie piękne imię pewnie w metryce masz gorsze) ciężko cokolwiek doradzić w tej kwestii za mało danych. Nie napisałeś czy dopowiedziałeś na wszystkie pytania, czy może za długo się zastanawiałeś i zabrakło czasu na odpowiedź, czy w końcu ćwiczyłeś na nowych testach.

      Podkreślam z całą stanowczością, że jeżeli ktoś zna dobrze zasady ruchu drogowego, nie powinien z pierwszą częścią egzaminu teoretycznego mieć problemu. Poza tym w pierwszej cześć (20 pytań) mamy 20 sekund na przeczytanie pytania ( warto przeczytać pytanie dwa lub nawet trzy razy), a na odpowiedź 15 sekund, razem 35 sekund. Nie ma się co spieszyć i dokładnie należy przeczytać pytanie.

      Druga tura pytań (12 pytań) to pytania specjalistyczne uzależnione od kategorii i tu dobrze jest zastosować taki system:

      1) Czytamy pytanie i czytamy odpowiedź A i odpowiadamy czy jest prawdziwa czy fałszywa;
      2) Ponownie czytamy pytanie i odpowiedź B i znów stwierdzamy czy odpowiedź jest prawdziwa czy fałszywa;
      3) Czytamy ponownie pytanie i odpowiedź C i stwierdzamy fałsz czy prawda;

      Taki system odpowiadania na pytania specjalistyczne jest bardzo dobry, ponieważ jeśli występuje gra słów (może / nie może) to po jednokrotnym przeczytaniu możemy stracić sens pytania. Jeśli czytamy pytanie i za każdym razem na nie odpowiadamy nie wpadniemy w pułapkę właśnie gry słów. Na tą cześć egzaminu na każde pytanie mamy 55 sekund jest więc wystarczająco dużo czasu , aby taki system odpowiedzi zastosować. Należny również pamiętać, że nie ma kilku odpowiedzi w tej turze pytań. Prawidłowa odpowiedź może być tylko jedna.

      Wydaje mi się, ze druga część niewiele różni się od starych testów, a nawet mam wrażanie, że niektóre pytania są identyczne lub podobne możne też przyjąć podobny schemat odpowiedzi. I tak jeśli w pytaniu występuje liczba 3 np. o drogę zatrzymania na suchej nawierzchni, to jeśli w odpowiedzi występuje liczna 3 (np. 25-30 metrów) to taka odpowiedź będzie prawidłowo. Jeśli w odpowiedzi występuje słowo „TYLKO” to taka odpowiedź będzie nieprawidłowa.

      Mam nadzieje, że tych kilka wskazówek pomoże w zdaniu egzaminu.

      Dodatkowe strony z opisem przebiegu nowego egzaminu:
      Zasady przebiegu nowego egzaminu na prawo jazdy

      Odpowiedz
      • WItam ,
        nie zdałam po raz kolejny częsci teoretycznej ,
        miałam np pytanie :
        Kiedy w czasie jazdy chce Ci się wymiotować należy :
        A: jechać dalej i pić dużo wody,
        B: zatrzymać się , zwymiotować i zażyć węgiel medyczny ,
        C:jechać dalej i czekać aż przejdzie,
        Gdzię mogę znaleźć takiego typu pytania i odpowiedzi ?

        Odpowiedz
        • Witam, tak jak pisałem wcześniej w komentarzach nie ma dostępnych opracowań z części specjalistycznej. To pytanie nie wydaje mi się trudne. Należny tu wykazać się trochę logicznym myśleniem. Nie jestem lekarzem, ale zapewne każdy miał kiedyś taką przypadłość jak wymioty i na podstawie własnych doświadczeń w tej materii można na to pytanie odpowiedzieć. Picie wody na pewno sprowokuje wymioty, więc nie będzie to prawidłowa odpowiedź. Dalsza jazda i czekanie aż przejdzie też nie wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem jeżeli już to należało by się zatrzymać i poczekać aż przejdą wymioty. Najbardziej prawdopodobna wydaje się być odpowiedź B. Wymioty często są przyczyną zatrucia dlatego użycie węgla medycznego wydaje się być w tym przypadku wskazane.

          Odpowiedz
      • Bardzo ciekawe pytanie. Myślę, że będzie to kolejny wpis na tym blogu w którym odpowiem na najczęściej występujące pytania z części specjalistycznej. Więc proszę zaglądać.

        Chyba nie ma darmowych opracowań z tego zakresu, a przynajmniej jak na razie.
        Myślę, że przede wszystkim kodeks drogowy będzie tu pomocny przynajmniej w tej części która dotyczy rejestracji samochodu, prawa jazdy itd. oraz ustawa w sprawie znaków i sygnałów drogowych. OSK często do kursów dodają materiały pomocnicze, dodatkowe i tam można znaleźć wiele informacji oraz na YouTube można znaleźć wiele filmików z pierwszej pomocy.

        Postaram się przejrzeć jak najwięcej pytań specjalistycznych i wyłapać ciekawe i trudne pytania, a następnie umieszczę na blogu z odpowiedziami.

        Odpowiedz
  36. Witam. zaczne od tego ze 4 lata temu poszlam na kurs prawa jazdy. nie zdalam 2 razy egzaminu praktycznego. Urodzilam dojke dzieci i teraz potrzebne mi sa prawo jazdy. chce isc ale niewiem od czego zaczac. niemoge sie skupic przy nauce testow i ogolnie czuje sie slaba do podejscia poniewaz boje sie ze nie zdam. pamietam stare testy i umiem jezdzic ale chodzi mi o zasady ruchu drogowego bo wiem ze z kursu malo wynioslam bo trafilam na felernego instruktora. od czego zaczac zeby podejsc do egzaminu bez zadnych niepewnosci?

    Odpowiedz
    • Weroniko , przede wszystkim musisz nabrać pewności i uwierzyć, że sobie poradzisz i zdasz. Ja osobiści zawsze namawiam kursantów do nauki zasad z ruchu drogowego z Kodeksu Drogowego, ale nie należny go uczyć się na pamięć tylko starać się zrozumieć zawarte tam zapisy. Nie trzeba też uczyć się całego kodeksy tylko Dział I oraz II, a z działu II oddział 1,2,3,5. Nie ma tego dużo raptem około 30 stron. Kodeks drogowy znajdziesz na stronie Prawo o Ruchu Drogowym, oraz na tej stronie znajdziesz też wiele informacji na temat zdań egzaminacyjnych (Ważne: należny poznać jak się wykonuje dane zadania na egzaminie). Szczególnie polecam zapoznanie się z „Najczęściej popełniane błędy na egzaminie na prawo jazdy”. Sama teoria to jeszcze za mało. W kolejnym etapie (raczej pod okiem jakiegoś dobrego instruktora) zalecał bym jazdy po mieście, aby wyrobić sobie odpowiednie nawyki i reakcje na drodze. Co do testów to zalecam rozwiązywanie testów tu zawartych dla wyrobienia sobie poczucia czasu, który jest ograniczony w nowych testach na prawo jazdy. W mojej ocenie osoba, która potrafi właściwie reagować na drodze podczas jazdy nie powinna mieć problemu z nowymi testami przynajmniej z częścią ogólną. Naprawdę można te testy zaliczyć. U nas na kurach osoby w połowie kursu rozwiązują je bezbłędnie, a elementem działającym negatywnie na egzaminie teoretycznym jest stres.

      W razie pytań lub wątpliwości proszę skorzystać z formularza kontaktowego. W miarę możliwości postaram się pomóc i rozwiać jakieś wątpliwości. Życzę powodzenie i wytrwałości w dążeniu do zdobycie prawa jazdy.

      Odpowiedz
  37. Nawet jak wszystko masz w małym paluszku nie jestes w stanie zdać, przykładowe pytanie:
    Co to jest SAD?
    w żadnej książce które można zakupić do testów brak odpowiedzi
    Pytania a pro po numeracji znaków np
    znak (strzelam A13b546) oznacza że….
    Mamy oprócz rozpoznawania znać jeszcze numeracje?!?!? tylko ktoś chory psychicznie mógł wymyślić takie pytania…
    Pytanie odnośnie defibrylatora u kogo można stosować – owszem to pewnie w internecie można znaleźć ale na podstawowym kursie tego NIE UCZĄ!!! Poza tym co, może teraz kierowcy mają wozić ze sobą defibrylator?!?! i przechodzić dodatkowe uprawnienia do ich korzystania?!?!
    No i rzeczywistość mówi sama za siebie: JAK TAKĄ TEORIĘ MA ZDAĆ KTOŚ KTO MA Z NIA STYCZNOŚĆ OD 2-3 M-CY JAK NIE ZDAJĄ DYREKTORZY WORDÓW ANI EGZAMINATORZY….?!?!?!
    TZW ŻAL PL, KOLEJNE ZAGLĄDANIE DO KIESZENI POLAKÓW

    Odpowiedz
    • SAD jest dokumentem na którym dokonuje się o odpowiednich zgłoszeń celnych związanych z przewozem towarów przez granice z krajami Unii Europejskiej. Nie mogę uwierzyć, aby takie pytanie było na egzaminie kat. B. Na kategorie C pytanie jak najbardziej odpowiednie.

      Odpowiedz
    • No cóż, złotego środka nie ma. Myślę, że jak się opanuje (zrozumie) zasady ruchu drogowego i potrafi się je zastosować w warunkach drogowych to nie powinien się mieć problemu ze zdaniem egzaminu teoretycznego jak i praktycznego. Oczywiście innym elementem jest stres, który w takich warunkach działa na wiele osób paraliżująco. Na stres nie ma niestety leku, ale jeśli ktoś wyjeździł wystarczająca liczbę godzin i czuje się pewnie na drodze to nie widzę problemu, aby taka osoba nie zdała za pierwszym podejściem. Z egzaminem na prawo jazdy jest podobnie jak z każdym innym egzaminem, jak się człowiek dobrze przygotuje to idzie na egzamin „na pewniaka”.

      Odpowiedz
  38. ściągnełam sobie te testy i wyuczyłam się już ich na pamięc przeczytałam kilka razy kodeks i przepisy ii wyuczyłam na blachę znaków czy napewno na egzamin jestem przygotowana czy warto się uczuc z tych testów które są dostepne na necie????

    Odpowiedz
    • Lepiej jak byś zrozumiała zasady ruchu drogowego, a nie wykuła je na pamięć. Pytania egzaminacyjne jakie są tu dostępne, ale również na innych stronach są tylko przykładowe. Nigdy nie będą dostępne autentyczne zadania egzaminacyjne ponieważ są tajne i nie będą nigdy dostępne publiczne. Testy które są ogólnie dostępne darmowe lub płatne mają tylko pokazać jak funkcjonuje obecny system egzaminów teoretycznych. Czy po takim przygotowaniu jak opisujesz będziesz przygotowana na egzamin teoretyczny trudno powiedzieć. W mojej ocenie osoby, które radzą sobie dobrze na drodze za kierownicą, właściwie reagują, rozumieją zasady ruchu drogowego z pierwszą częścią egzaminu teoretycznego nie powinny mieć kłopotu. Oczywiście nauki nigdy dość tym bardziej, że posiadanie prawa jazdy nie gwarantuje nam bezpiecznego i bezkolizyjnego poruszania się po drodze. Życzę zaliczenia egzaminu na prawo jazdy za pierwszym podejściem. Mam nadzieję, że informacje na tej stronie okazały się pomocne.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Przeczytaj inne:
Prawo jazdy – ograniczenia

Prawo jazdy może zawierać różne ograniczenia na przykład wynikające ze stanu zdrowia kierowcy lub określające możliwości prowadzenia określonego typu pojazdu....

Nowe testy 2013 na prawo jazdy online

Nowe testy, które obowiązują na egzaminie na egzaminie na prawo jazdy od 19 stycznia 2013 roku. Test są w  wersji...

Zamknij